top of page

Update: Psychosociale hulp en psychologische ondersteuning voor vluchtelingen.
Psychosociale hulp en psychologische ondersteuning voor vluchtelingen.
Allereerst dank psychologen voor jullie hartverwarmde emails en vele aanmeldingen. Jullie horen spoedig van ons via jullie mail.


Hoe gaan we het doen?

Wanneer iemand zich meldt met psychische problematiek, brengen we dat in kaart (korte triage) en willen we diegene koppelen aan een psycholoog van WereldPsychologen in Nederland, die naar eigen inzicht een onlinebehandeling of telefonisch ondersteuningstraject opstart. Deze hulp is voor alle mensen die nog in Oekraïne zijn of ergens onderweg of al reeds ergens zijn aangekomen.

Als een soort buddy systeem is er een persoonlijk contact tussen vluchteling en psycholoog.

Samen bekijken ze voor hoe lang en hoe vaak ze contact hebben.


Psychologische ondersteuning/behandeling aan mensen in Oekraïne

We hebben contacten m


et professionals in Oost Europa waaronder Oekraïne. Er is een site ontwikkeld, waar laagdrempelig mensen met psychische problematiek terecht kunnen met veel mental health informatie zoals psycho-educatie over slapen, stress en met adviezen in het Oekraïens.

Op deze site is een link naar professionele zorg en staat het email adres van WereldPsychologen. Zo kan er direct contact met ons gelegd worden. Deze site is vertaald in 4 talen ( Tsjechisch Oekraïens, Russisch, Engels) en is al ontzettend vaak bekeken. Tevens is er een Facebooksite gemaakt, waar we op staan.


Waarom is dit zo belangrijk ?

De reguliere GGZ heeft enorme wachtlijsten en kunnen straks alle vluchtelingen uit Oekraïne niet direct ondersteunen. Naast wachtlijsten probleem kennen ze ook ons zorgsysteem niet en zijn ze ook nog niet verzekerd.

Daarom is onzes inziens de inzet van alle vrijwillige psychologen van onschatbare waarde, niet alleen voor nu maar ook voor psychische gezondheid later.

WereldPsychologen kan het verschil maken dankzij alle vrijwillige psychologen die hieraan willen bijdragen. Onze dank is groot.


Daarnaast zullen we intervisie mogelijkheden gaan opzetten voor onze psychologen die buddy zijn om daarin ook goed voor elkaar te kunnen zorgen en adviezen te vragen aan elkaar.


Verder zijn we bezig met samenwerking te zoeken met andere netwerken en organisaties zoals NTvP, die aan alle vrijwilligers een webinar wil gaan geven. Als er nieuwe ontwikkelingen zijn houden wij jullie op de hoogte.

Recent Posts

See All

Eerste trainingsdag PTSS

Zaterdag 30 september namen 35 Oekraïense psychologen deel aan de eerste van vier PTSS opleidingsdagen door PsyGlobal in samenwerking met Wereldpsychologen. Opleiders Loes Marquenie en Yvonne Merkies

Comments


bottom of page